Metoda zavlažování, která využívá fyzikální zákony, přírodní materiál a řemeslnou zručnost, je poprvé zmíněna v knize “Fan Shengzhi shu”. Tato kniha byla sepsána přibližně 200 let př. n. l. v období dynastie Chan a dnes ji můžeme vnímat jako první metodickou příručku o zemědělství. Najdeme v ní informace o hluboké orbě, o smíšeném pěstování plodin a o jejich střídání či o různých technikách zavlažování a používání pracovních nástrojů. A tak právě Čínu v době rozkvětu dynastie Chan můžeme považovat za místo vzniku této metody zavlažování. Zavlažování pomocí hliněných nádob patří dodnes k nejúčinnějším a nejjednodušším metodám, a i proto se rozšířilo během následujících staletí do míst s nedostatkem vody po celé Asii, Africe, Jižní a Střední Americe.
Název “olla“, kterým se dnes ve světě tato zavlažovací metoda označuje, pochází ze španělštiny a jeho původní význam je “hrnec”. V 70. letech „objevil“ technologii hliněných hrnců australský biolog a ekolog Bill Mollison. Ten je považován za otce permakultury a zavlažování pomocí olla označil za “nejlepší zavlažovací systém na světě”. A tak díky Billu Mollisonovi se začalo povědomí o této geniálně jednoduché metodě zavlažování šířit i do Evropy.
Na jakém principu OLLA funguje?
Princip, na kterém zavlažování pomocí hliněné nádoby olla funguje, je velmi prostý. Děje se tak díky dvěma fyzikálním zákonitostem (kapilární vzlínání a tlak vodního sloupce) a vlastnostem použitého materiálu – hlíny. Nádoba se celým svým objemem až po své hrdlo zakope do zeminy záhonu a naplní vodou. A tato voda vzlíná skrze stěny nádoby do okolní zeminy a tím ji zvlhčuje. Rostliny vysázené v okolí nádoby cítí zdroj vody a vyvinou svůj kořenový systém směrem k ní tak, že nádobu celou svými kořeny obrostou. A potom již vlásečnicovými kořínky sají vodu přímo ze stěny nádoby. Tak vzniká kontrolovaná metoda zavlažování, při které má rostlina tolik vody, kolik potřebuje a kdy potřebuje. Jedná se o nejefektivnější způsob distribuce vody rostlinám, který se přizpůsobuje jejich potřebám.